Vaša osobna wellness oaza po mjeri.
We love to relax you.

O nama

Sauna u kući – ljekovita vruća terapija

Kako postoje nepobitni dokazi da fizička aktivnost i budni organizam pozitivno utječu na opće stanje duha i tijela, ljekovita i blagotvorna saunska terapija sve je popularnija i potrebnija. Tijelo se u sauni naizmjenično izlaže velikoj vrućini i hlađenju. Te su krajnosti neminovne, no povoljan utjecaj saune isključivo ovisi o dosljedno provedenom ritualu.

Temperatura gornjeg sloja zraka u dobro zagrijanoj sauni može doseći i više od 90°C, pri čemu vanjska temperatura kože poraste za desetak stupnjeva Celzijusa, dok se unutrašnjost tijela zagrijava za 1°C. Tako povišena temperatura potiče organizam na burnu reakciju, kao kad vas zahvati groznica.

Boravak u sauni prokrvljuje žile i kapilare, pa pozitivno utječe na zdravlje srca i krvnih žila, pojačava imunološki sustav, oslobađa tijelo od štetnih tvari i otrova, održava dobro stanje dišnih putova, pomaže kod prehlade, kašlja i grlobolje te ublažava kronične bolesti dišnih putova. Tretman u sauni djeluje preventivno i umiruje reumatske tegobe te povoljno utječe na pokretljivost i zglobove. Pritom se smanjuje i koncentracija mliječne kiseline u mišićima, takozvani muskulfiber, pa je sauna idealan lijek nakon svake jače fizičke aktivnosti.

Mnogi su godinama upravo zbog takvih učinaka saune pripisivali uspjehe finskih sportaša. Kako se tijelo okruženo vrućim zrakom jako znoji, boravak u sauni dobro čisti pore, pospješuje regeneraciju kože, pomaže u borbi protiv celulita i prekomjerne težine. Sauna će vam pomoći ako patite od nesanice i pri nervnoj napetosti, a smanjuje i svakodnevni stres.

No, njen relaksirajući učinak osjetit ćete samo ako ste podvrgnuti saunskom tretmanu barem triput tjedno, što znači da bi bilo najpraktičnije imati saunu – doma. Danas to više nije luksuz jer se cijene sauna koje se izrađuju po narudžbi kreću u okviru masažnih tuš-kabina pa nadalje, a postoje i minimodeli koji se mogu lako uklopiti i u kupaonicu.

Sauna nije luksuz

Ipak, kako bi se sauna potpuno uklopila u vaš svakodnevni život, pružajući vam trajno zadovoljstvo, morate znati kako je konstruirana i usvojiti osnovna pravila njenog funkcioniranja.

Ako nemate dovoljno prostora pa je morate uklopiti u kupaonicu, dobro je odabrati sjedeći model koji ne zauzima više prostora od dva četvorna metra, mada će vam oni koji već imaju iskustva s tom terapijom reći kako sauna bez ležaljke ipak ne nudi potpuno opuštanje. Zato pri planiranju treba osigurati barem prostor od 2×2 m, odnosno četiri kvadrata.

Gradite li pak zasebnu saunu izvan kupaonice, u neposrednoj blizini, morate imati priključak na vodu i dobro izoliran podni izljev. Dok se polijevate hladnom vodom – iz običnog gumenog crijeva koje je priključeno na slavinu – stojite na drvenoj rešetki ispod koje je izljev.

Nema li izljeva u podu, možete stati u neku veću posudu, a ako želite postići ljepši ugođaj možete nabaviti drvenu kacu, iznutra presvučenu vodonepropusnom folijom kakve se nude u dodatnoj opremi.

Uobičajeno je da prije ulaska u saunu slijedi tuširanje, no ako želite obaviti sve na tradicionalan finski način zaboravite tuš, operite se hladnom vodom i istrljajte grubim sapunom sa smrvljenim sjemenkama, što će vam potaknuti cirkulaciju i pripremiti organizam za saunski ritual. Kad birate prostor za saunu svakako isplanirajte prozor, jer je bitno da osigurate stalni dotok čistog svježeg zraka. Pod mora biti ravan, a podna obloga pogodna za lako čišćenje, pa su i tu najpraktičnije keramičke pločice.

Pri montaži saune u pripremljenu prostoriju valja pripaziti da između stranica kabine i zida ostane razmak od najmanje 5 centimetara, a između krova kabine i stropa prostorije barem 10 centimetara, što osigurava dobro isparavanje i sprečava izravni prijenos topline na strop i zidove. Za saune s jakim grijačima od 4 do 10 kW treba osigurati trofazni strujni priključak od 380 V, dok se minisauna ugrađena u kupaonicu može priključiti i na 220 V.

Povjerite posao pravom majstoru

Danas tržište nudi i gotove montažne saune, no ako želite dobiti pravu klimu sauna mora biti besprijekorno konstruirana, a taj posao onda treba povjeriti i pravim stručnjacima. Ambienta Petrušić iz Žakanja specijalizirana je i opremljena vrhunskim strojevima za proizvodnju i opremanje finskih sauna. Otac i sin Petrušić osnovali su tvrtku 1998., nakon povratka iz Njemačke.

Uz moderno opremljen drvoprerađivački pogon tu je i bogato iskustvo stečeno školovanjem i dugogodišnim radom kod vodećeg njemačkog proizvođača, tako da su saune Petrušić izvorni hrvatski proizvod, znalački konstruiran i vrhunski opremljen, što je ujedno i jamstvo visoke kvalitete.

Saune se izvode prema zadanim mjerama i tlocrtnim oblicima po želji kupca. Imaju na raspolaganju sve vrste drva za vanjsku oblogu iz vlastite proizvodnje, ugrađuju i staklene površine, a kupac može birati i vanjski izgled u raznim bojama. To su prednosti koje omogućuju veliku slobodu kreiranja izgleda saune, što joj daje osobni pečat. Opremanjem kabine kombiniranom peći s integriranim isparivačem i elektronikom dobivate saunarium, odnosno mogućnost primjene saune na četiri klimatska načina:

  1. Klasična finska sauna s temperaturom zraka od 70 do 95°C, uz relativnu vlažnost zraka ispod 30 posto
  2. Laganu parnu aromatičnu kupelj s temperaturom zraka od 45 do 60°C i uz relativnu vlažnost zraka od 40 do 55 posto
  3. Tropsku kupelj s temperaturom zraka od 60 do 75°C, uz relativnu vlažnost zraka od 10 do 40 posto
  4. Toplo-zračnu kupelj s temperaturom zraka od 48 do 60°C, uz relativnu vlažnost zraka od 3 do 10 posto.

Ambienta Petrušić ima razrađen program minisauna za stanove, tamo gdje nema mogućnosti dovoda trofazne struje od 380 V. Minikabine su pogodne za ugradnju u kupaonice, a mogu se izvesti od širina 160 do 200 cm i dubina od 115 do 150 cm.

Saune Ambienta Petrušić

Kod standardnih modela za unutrašnju oblogu primjenjuje se masivna finska smreka, dok se ležajevi, podglavice, naslonjači, zaštitna ograda oko peći i klupica za penjanje izrađuju od lipe i topole ili po želji od afričkog abachija. Kod luksuznijih izvedbi za unutrašnju se oblogu ugrađuje kanadski hemlock u kombinaciji s abachijem. Te su vrste drva zbog specifičnih karakteristika najbolji izbor pri izradi finske saune.

Vrata saune izrađena su od osammilimetarskog kaljenog stakla u boji ili prozirna s okovom od eloksiranog aluminija. U kompletu uz saunu dobivaju se svi dodatni uređaji potrebni za potpun užitak tijekom terapije: električna peć, termostat, hidrometar, rasvjetna tijela itd. Finske saune i kombinirane parne saune saunarium mogu se naručiti u svakoj mjeri po izboru.